top of page

Kitaplar

Şiddetsiz İletişim ile ilgili Türkçe'ye kazandırılmış tüm kitaplara   www.siddetsiziletisimkitapligi.com  adresinden ulaşabilirsiniz. 

Şiddetsiz İletişim - Bir Yaşam Dili, Marshall Rosenberg

Yaşamın tüm alanlarında güçlü ve tatmin edici ilişkilerin tadını çıkarmak için...

Şiddetsiz İletişim, kendimizi ifade etme ve başkalarını dinleme biçimimizi yeni bir çerçeveye oturtmamız, ilişkilerimizde derinlerdeki ihtiyaçları duyabilmemiz için bize rehberlik ediyor.

 

Bu kitaptaki tekniklerin, sözün tam anlamıyla dünyayı değiştireceğine inanıyorum. 

Jack Carnfield, Tavuk Suyuna Çorba kitabının yazarı

 

Marshall Rosenberg'in dinamik iletişim yöntemleri olası çatışmaları barışçıl diyaloglara dönüştürüyor.

Dr. John Gray, Erkekler Mars'tan Kadınlar Venüs'ten adlı kitabın yazarı

 

Bu kitap, sağlığımızı ve ilişkilerimizi geliştirecek en etkili araçları sunuyor.

Deepak Chopra

sikitabi.jpg

Şiddetsiz İletişim - Yardımcı El Kitabı, Lucy Leu

Marshall Rosenberg’in temel eseri olan Şiddetsiz İletişim: Bir Yaşam Dili kitabında sunduğu bu yaşama ve düşünme biçimini hayatı taşımanıza yardımcı olmak için hazırlanan Şiddetsiz İletişim Yardımcı El Kitabı öğrenme ve içselleştirme sürecinizi destekleyecek sayısız etkinlik, alıştırma ve kolaylaştırıcı öneri sunuyor.

 Şiddetsiz İletişim Yardımcı El Kitabı, bireyler, alıştırma grupları ve öğretmenler için vazgeçilmez bir kaynaktır:

• Bireyler – Kendi öğrenme sürecinizde adım adım ilerlerken Şiddetsiz İletişim’in özgürleştirici potansiyelini günlük yaşamınıza dahil edebileceksiniz. 

• Alıştırma Grupları – Şiddetsiz İletişim’le ilgili deneyiminiz ne olursa olsun, alıştırma grupları oluşturmanızı sağlayarak gerekli rehberliği alacaksınız; başlangıç için ipuçları, grup süreçlerini destekleyen öneriler, ihtiyaçlara göre özelleştirilebilen etkinlikler ve gruplarda yaşanan zorlukların üstesinden gelmek için fikirler bu kitapta.

• Öğretmenler – Öğrencileriniz için kendi Şiddetsiz İletişim eğitiminizi tasarlamak veya mevcut programınızı geliştirmek üzere ihtiyaç duyduğunuz kaynaklara bu kitapta ulaşacaksınız. 

“Bu el kitabının, insanların Şiddetsiz İletişim uygulamalarını geliştirmelerine ve yaşamlarını güçlendirmelerine yardımcı olmak için sahip olduğumuz en önemli kaynaklardan biri olduğunu düşünüyorum.” 

- MIKI KASHTAN, CNVC Sertifikalı Şiddetsiz İletişim eğitmeni, Nonviolent Global Liberation (NGL) topluluğu kurucu üyesi

şiworkbook.jpg

Çatışma Ortamında Barış Dili, Marshall Rosenberg

Bir sonraki sözünüz dünyanızı değiştirebilir..

Psikolog Dr. Marshall Rosenberg, bize günlük dilimizde de ifadesini bulacak içsel bir barış bilinci geliştirmenin yollarını gösteriyor. “Barış Dili” ilişkilerimizi ve yaşamımızın gidişatını daha iyiye doğru derinden değiştirecek iç görü, uygulanabilir beceriler ve güçlü araçlar sunuyor.

Barış Dili ilham veren hikayelerin yanında kırk yıl boyunca yeryüzünün en şiddetli köşelerinde arabuluculuk çalışmalarının deney ve tecrübeleri ile dolu. Kitapta; çatışma çözümleri, iş kültürünün, otoriter yapıların ve düşman resimlerinin dönüştürülmesi, şükran, kabul ve tahammül etme hakkında kapsamlı bölümler bulacaksınız. 

 

Öfke ve şiddetin dilimize hâkim olduğu günümüzde, tam zamanında çıkan muhteşem bir kitap. 

Arun Gandhi

Hayatı Zenginleştiren Eğitim, Marshall Rosenberg

Bu kitapta, Marshall Rosenberg, Hayatı Zenginleştiren Eğitim adını verdiği bir öğretim yaklaşımını anlatıyor. Hayatı Zenginleştiren Eğitim, öğretmenlerin öğrencilerle ortaklık kurduğu ve öğrenme programını rekabet yerine işbirliğini teşvik etmek için tasarladığı bir öğretim yaklaşımı.

Hayatı Zenginleştiren Eğitim, Marshall Rosenberg tarafından ABD’de pek çok okulda sunuldu. Bu konudaki araştırması Illinois, Rockford'da devam eden bir projenin parçası oldu. Projedeki uygulamalarla birlikte akademik başarı yükselirken vandalizm önemli ölçüde azaldığı için programa ulusal"eğitimde mükemmellik " ödülü verildi. Daha sonra,Marshall Rosenberg, Johnson yönetimi tarafından yürütülen Yoksulluğa Karşı Savaş programı çerçevesinde çeşitli illere davet edildi. Hayatı Zenginleştiren Eğitim modeli, İsrail ve Filistin’de Marshall Rosenberg’in liderliğinde uygulandı. Avrupa Birliği’nin desteğiyle İtalya ve Sırbistan'da Hayatı Zenginleştiren Eğitim sunan okullar kuruldu.

 

Hayatı Zenginleştiren Eğitim kitabında aşağıdaki konularda Marshall Rosenberg’in yaklaşım ve değerlendirmelerini bulacaksınız:

Hayatı Zenginleştiren Eğitimi destekleyen şekillerde kendini ifade etme becerileri, empatik bir şekilde bağlantı kurma becerileri, Öğrenciler, öğretmenler, yöneticiler ve ebeveynler arasında Hayatı Zenginleştiren ortaklıklar yaratmanın yolları, İnsanların birbirlerinin öğrenimine ve esenliğine katkıda bulundukları, Hayatı Zenginleştiren bir öğrenme topluluğu yaratmanın araçları, okullarda Hayatı Zenginleştiren düzeni ve güvenliği sağlama araçları.

 

hze.png

İhtiyacın Olana Dönüşmek, David K. Weinstock

Bu kitap, sağlıklı kişisel ilişkiler ve topluluk ilişkileri geliştirmeye yönelik uygulamalı araçların yer aldığı temel bir yol haritası sunar. Bu araçlar hayatı zenginleştirecek seçimleri yapmamızı destekler. Bu seçimlerin ise kökleri ihtiyaçları algılamaya, kendi ihtiyaçlarını diğerlerininki ile dengede tutmaya, hakikati konuşmaya ve ilişkilerin içinde başkalarına karşı açık olmaya dayanır. Bu beceriler önemli ve öğrenilebilir becerilerdir. 
İster başlangıç seviyesinde olun, ister ileri düzey bir eğitmen olun, bu kinestetik yaklaşımı değerli bulacağınızı umuyorum. Hikâyeler ve çalışmalar, hayal gücünüzü uyandırmak ve aktif olarak katılmanızı teşvik etmek üzere tasarlandı çünkü çalışmaların uzun süreler ilginizi çekmesi için sizi hayal gücünüzden yakalaması gerekir. 
Bu sürecin en zor kısmı pratik etmek olmakla beraber burası, değişimin de başladığı yerdir. O hâlde, üzerinde oynayın, meraklanın, temaların yaratıcı varyasyonlarını deneyin ve çalışmaları kendinize göre uyarlayın.
Somatik çalışmalar bilincimizin radarına girmeyen alanlara temas eder, bu yüzden çalışmalar mantığınıza oturmasa bile, onları denemenizi ve sizi götürecekleri yerleri görmenizi tavsiye ederim. Çalışmaları ne kadar yavaş ve farkındalıkla yaparsanız o kadar iyi olur. Pratiğinizde derinleştikçe, bu kitaptaki tüm çalışmaların ortak bir noktası olduğunu ve birbirini desteklediğini fark edeceksiniz. İhtiyacınızın kendisi olma yolunda öğrendiklerinizi bedene getirmek için kitabı okurken aktif katılımınız çok önemlidir.
David K. Weinstock
“Bu çalışma, bedene yerleşmiş alışkanlıklar ve merkeze geri dönmenize, krizlerde nötr kalmanıza ve kalbinizle liderlik etmenize yardımcı olacak heyecan verici yeni beceriler konusunda derin bir farkındalık geliştiriyor.”
~ JaneFalkner, Psikoterapist
“En hararetli ve yara almış ilişkilere dair umudu kaybetmemek için müthiş bir yol.” 
~ Kathy Buys, Psikolog
“David, Şiddetsiz İletişim’i ete kemiğe büründürüyor.” 
~ Kenneth E. Perry

david.jpg

Bilinçdışı Anlaşmalardan Özgürleşmek, Sarah Peyton

Sarah Peyton, sertifikalı bir Şiddetsiz İletişim eğitmeni ve deneyimli bir Aile Dizimi uygulayıcısıdır.  Benliğinizin Yoldaşlığı kitabından öğrendiklerimizi destekleyecek bu çalışma kitabı nörobilim temelli, nezakete yönelik iyileşme çalışmaları sunuyor.

İnsanlarla acı verici deneyimler yaşadığımızda ya da başımıza zor anılara dönüşen olaylar geldiğinde, kendimizle bilinçdışı anlaşmalar yapabiliriz: "Bir daha asla böyle bir duruma düşmeyeceğim,” ya da "Bunun için kendimi asla affetmeyeceğim,” gibi. Ancak bu anlaşmalar genellikle özeleştiri, güven eksikliği ve erteleme gibi zararlı ve katı davranışlarla sonuçlanır. Bu zarar verici anlaşmaların farkına varıp onlardan özgürleşmedikçe asla gerçekten iyileşemeyiz.

Bilinçdışı Anlaşmalardan Özgürleşmek Çalışma Kitabı, okurlarına bu anlaşmaları ortaya çıkarıp değiştirmeye yönelik iyileşme yolları sunuyor.

Bu yollar okurlara özbakımı günlük hayatın parçası hâline getirmek, utancı şifalandırmak, güvene doğru ilerlemek ve kendini soyutlamayı bırakmak, depresyon, kaygı (anksiyete) ve kopuk ruh hâlinden çıkış yolunu bulmak, öfkenin canlandıran gücüne sahip çıkmak, bağımlılığın katmanlarıyla çalışmak, cinselliği geri kazanmak, geçmiş travmaları çalışmak, yaşamda daha fazla seçenek ve özgürlük yaratmak konularında yardımcı oluyor.

 

Sarah Peyton’ın hazırladığı bu çalışma kitabı, okurlara, nezaket, sıcaklık ve merakla içe dönmeye ve kendini iyileştirme imkânı sağlamaya yönelik araçlar sunuyor.

"Travmalardan oluşan bir dağa tırmandığınızı, oradan nasıl geri döneceğinizi ve aşağı nasıl ineceğinizi bilmediğinizi hayal edin. Hayatınızı dönüştürecek bu çalışma kitabında Sarah Peyton, okurun dinlenip mola vermesine ve isterse daha derinlere dalmasına imkân veren alıştırmalarıyla, bu labirentte dolaşmaya yardımcı olacak açık bir harita sunuyor.”

Benjamin Burton- Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Doktoru, Çevreci, Girişimci, Kişiler Arası Nörobilim

bilincdişi.jpg

Şiddetsiz İletişim İle Barışı Seçmek, Ike Lasater, John Kinyon

Bu kitabı, çatışmayla genel ilişkimiz için çok ihtiyaç duyulan bir “kullanma kılavuzu” olarak görün. Eğer hayatınızda uğraştığınız zor, korkutucu ya da tatsız herhangi bir durum varsa -hepimizde var!- o zaman bu kitap daha fazla netlik ve daha az pişmanlık için biletiniz olsun. Her gün karşılaştığınız sürtüşmelere ve aksiliklere açık kalplilikle ve açık bir görüşle nasıl yanıt verebileceğinizi öğrenin. Yaptığınız her şeyde daha iyi kararlar almanıza -ve daha sağlam ilişkiler kurmanıza- yardımcı olacak şekilde dinlemeyi ve iletişim kurmayı kolaylaştıracak farkındalık tekniklerini deneyin.

 

Umuyoruz ki bu çalışmanın ilhamıyla bir gün, kendinizle ve çevrenizdekilerle daha derin bir bağ kurmak için artık ne yapacağınızı veya ne söyleyeceğinizi düşünmeye ihtiyaç duymadığınızı fark edersiniz.

 

“Anlamak için kendinize zaman tanıyın. Bir şeyler yapmayı bırakın, öylece durun." Marshall Rosenberg

si_ile_barisi_secmek.jpg

İş Yaşamında İletişim, Liv Larsson

Günümüzde insanlar bir ürün ya da servis alırken, kendilerine iyi davranılmasını bekliyor. Aksi takdirde gelecekte aynı hizmet için
başka bir yeri tercih edebilirler. Profesyonel yaşamda insani özellikleri yitirmemek, rekabet üstünlüğü sağladığı gibi iş yaşamını daha verimli ve anlamlı da kılıyor.

Bu kitapta cevaplanan bazı sorular:
• Müşterileriniz ve çalışma arkadaşlarınızla hem profesyonel hem de insani nitelikte bağ kurmanın yolları nelerdir?
• Farklı durumlarda iletişim kurabilmek için hangi yöntemler kullanılabilir?
• Zor insanlarla ve zorlayıcı durumlarla nasıl başa çıkılabilir?
• “Hayır” cevabı, karşınızdakini kaybetmeden nasıl verilebilir?
• Güven nasıl yaratılır ve geliştirilir?

liv_is.jpg

Bilinçli ve Şiddetsiz İletişim, Oren Jay Sofer

Dile Gelmenin, Gerçeği Söylemenin ve Derinlemesine Dinlemenin İpuçları

Ne söylediğimiz önemlidir. Belki de şimdi, içinde yaşadığımız bu büyük değişim çağında her zamankinden de önemli. Sözlerimiz çok iyi şeylerin başlamasına fırsat verebileceği gibi çok büyük yıkımlara da yol açabilir. Pek çoğumuz kültürel kodlar doğrultusunda, bu durumu değiştirmenin elimizde olduğunu pek de düşünmeden konuşuruz ancak nasıl yapacağımızı bilirsek sözcüklerimiz hem kendi dünyamızı hem de tüm çevremizi değiştirebilir.
Şiddetsiz İletişim eğitmeni ve beden farkındalığı ile travma çözümlemesi uzmanı Oren Jay Sofer gerçekten düşündüklerimizi söylemek, sözcüklerin gücünü doğru şekilde kullanmak, doğru dinlemeyi öğrenmek ve etkili iletişimi hayatınıza dahil edebilmek için kullanacağınız çok yönlü ve uygulanabilir bir rehber sunuyor.

Bu kitaptaki teknikler, size şu konularda yardımcı olacak:
Sohbet esnasında kendinize güvenmek
Bir etkileşimde gerçekten önemli olana odaklanmak
Başkalarının sözlerinin arkasındaki esas endişeleri dinlemek
Zor konuşmalar sırasında ve öncesinde yaşanan kaygıyı azaltmak
Günlük etkileşimlerden beslenmenin yollarını bulmak

oren.jpg

Aramızdaki Acıyı Geride Bırakmak, Marshall Rosenberg

Ödün Vermeden Barışmak ve Şifaya Kavuşmak

Aramızdaki Acıyı Geride Bırakmak, birbirimizle ilişkilerimizi onarmaya odaklanan; Şiddetsiz İletişim yardımıyla çatışmaları anlayıp çözmek, eski yaraları şifaya kavuşturmak ve doyurucu ilişkiler geliştirmek için ihtiyacımız olan becerileri bize sunan bir kitapçık.

İster çalışma ortamında, ister aile içinde, ister okulda veya içinde bulunduğunuz toplulukta olsun, her türlü çatışmalı ilişkinizde şifaya kavuşmak ve barışmak için atabileceğiniz adımları bu sayfalarda bulacaksınız. Bu kitapçık size empatinin enerjisine, yani şifalanmanın gerçekleşmesi için gerekli olan derin şefkate ve gönülden gelen “mevcudiyete” dair de bir fikir verecek. Şiddetsiz İletişim becerileri, kalıcı barış yapmanız, hatta sorunların meydana gelmesini önleyebilmeniz için sizi güçlendirir. Gelin, bu atölyede kurulan diyaloglara tanık olun ve kalpten dinleyip kalpten konuştuğumuzda oluşan anlayışın yarattığı sihrin tadını çıkarın.

acı.png

Kendim Olmak Seni Sevmek,  Marshall Rosenberg

Olağanüstü İlişkiler için Pratik Bir Rehber

 

Kendim Olmak Seni Sevmek Marshall B. Rosenberg tarafından gerçekleştirilen  bir Şiddetsiz İletişim  sunumu ve atölyesinin deşifresinden oluşuyor. Marshall bu kitapçıkta, rol oyunları ve tartışmalar yoluyla; kişisel bütünlüğümüzü ve değerlerimizi korurken hayat arkadaşlarımız, eşlerimiz ve ailemizle sevgi dolu ilişkiler kurmak için Şİ’yi hayata geçirmenin temel yönlerinin çoğuna değiniyor.

Bakın Marshall Rosenberg bu kitapçıkta evlilikle ilgili neler söylemiş:

 “Evliliğin” ne anlama geldiğine dair bize öğretilen sürüyle çılgınca şey yüzünden, evliyken ilişki kurmanın evlilik dışı ilişkilerden daha zor olduğunu söylediğimi duymuşsunuzdur. Onun “karım” olduğunu düşünmediğimde, birlikte yaşadığım kişiden çok daha fazla keyif aldığımı görüyorum. Bunun nedeni, içinde büyüdüğüm kültürde biri “karım” deyince insanların adı geçen kadını mülk olarak görmeye başlamaları.

Şiddetsiz İletişim, birbirimizle kalpten verecek şekilde bağlantı kurmamızı sağlayan bir dildir. Yani bu, eşinizle "yapmanız gerektiğini", "yükümlü olduğunuzu", "sizden beklenildiğini" veya "mecbur olduğunuzu” ima eden ünvanlar yüzünden bir şeyler yapmıyorsunuz anlamına gelir. Suçluluktan, utançtan, bilinçsizlikten, korkudan, zorunluluktan, görevden pes edip de bir şeyler yapmazsınız. Ben böyle bir enerji ile birbirimiz için bir şey yaptığımızda herkesin kaybettiğine inanıyorum. Bu tür bir enerjiden verilen bir şeyi aldığımızda, diğer kişi pahasına yapıldığı için bedelini ödemek zorunda kalacağımızı biliyoruz. Birbirimize kalpten verdiğimiz bir süreçle ilgileniyorum ben.

Vermenin almak gibi hissettireceği bir biçimde kalpten vermeyi nasıl öğreniriz? İşler insanca yapıldığında; kimin veren, kimin alan olduğunu ayırt edebileceğinizi sanmıyorum. Vermek, yargılayıcı veya yargılayan bir tutumla birbirimizle etkileşim kurduğumuzda pek eğlenceli olmuyor.

kendimolmak.png

Öfkenin Şaşırtıcı Amacı, Marshall Rosenberg

Marshall Rosenberg, Öfkenin Şaşırtıcı Amacı’nda öfkenin hayatımızda nasıl bir rol oynayabileceğiyle ilgili eşsiz bakış açısını bizlerle paylaşıyor. Öfkenin bastırılması gereken bir şey olduğu fikrinden uzaklaşmak üzere bizi harekete geçiriyor. Öfkeyi, bu tepkiyi tetikleyen karşılanmamış ihtiyaçlarımızla bağ kurmaya çağıran bir armağan olarak görüyor. Rosenberg öfkeyle ilgili yaygın yanlış anlamaları ortaya koyarken, öfkemizin bir düşünce ürünü olduğuna da dikkat çekiyor. Öfke üzerine bir tartışma Şiddetsiz İletişim’in daha iyi anlaşılmasını kolay yoldan destekliyor; çünkü bu konu Şiddetsiz İletişim’in birçok anahtar ayrımına temas ediyor. Kalpten yaşamak, yargılardan arınmış gözlemler yapmak, duygularımız ve ihtiyaçlarımızla ilgili netleşmek, net ricalarda bulunmak ve hayatı zenginleştiren bağları desteklemek; bütün bunlar öfkeye nasıl yanıt verdiğimizle ilişkili. Bu kitapçıkta öfkeye Şiddetsiz İletişim yöntemiyle nasıl yanıt verebileceğimizin ve öfkeyi hayatı zenginleştirme yolunda nasıl kullanabileceğimizin ipuçlarını bulacaksınız.

Öfkeyi yönetmek ve bastırmanın ötesinde, bir uyandırma olarak kabul etmek için keyifli ve ilham dolu okumalar diliyoruz.

ofke.png

Çocukları Şefkatle Yetiştirmek, Marshall Rosenberg

Bu kitapçık Şiddetsiz İletişim yaklaşımı ve günlük hayat uygulamaları üzerine Marshall Rosenberg’in kendi hayatından verdiği örneklerle dolu. Başta ebeveynler olarak çocuklarla ilgilenen tüm yetişkinler ve kendi çocukluğunu Şiddetsiz İletişim bakış açıçısıyla onurlandırmak isteyen herkes için ilham dolu.


Rosenberg kitapçığın bir yerinde şöyle diyor:

"Ebeveynlik etmekle ilgili belli bir tedrisattan geçmiş olduğum için, çocukların terbiyeli davranmasını sağlamanın ebeveynin görevi olduğunu düşünürdüm. İçinde yetiştiğim kültürde, bir kez kendinizi otorite olarak, öğretmen ya da ebeveyn olarak tanımladığınız anda "çocuk” veya "öğrenci” olarak etiketlediğiniz kişilerin belli bir şekilde davranmasını sağlamayı kendi sorumluluğunuz olarak görürsünüz.

Şimdi bunun kendini baltalayan bir hedef olduğunu görüyorum; çünkü öğrendim ki, amacımız insanları belli bir şekilde davranmaya yöneltmek olduğunda, onlardan istediğimiz şey ne olursa olsun, bize direnç göstermeye meyilli oluyorlar. Bana öyle geliyor ki, karşımızdaki kişi iki yaşında olsa da bu böyle, doksan iki yaşında olsa da.”

cocuk.png

Toplumsal Dönüşümün Kalbi, Marshall Rosenberg

Bana göre arılar ve çiçekler yaşamı zenginleştiren örgütlenmelere örnektir. Bakın nasıl da birbirlerinin ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Bunu suçluluktan, görev bilinci ya da mecburiyetten değil, doğallıkla, doğal bir sistemin içinde yapıyorlar. Arı çiçekten nektarını alırken çiçeğe polen yayıyor.

"Yaşamı zenginleştiren yapıların – bizim yarattığımızı ve parçası olduğumuzu görmeyi arzuettiğim yapıların – vizyonu yaşama hizmet etmektir. İster aile, ister çalışma ekibi, ister hükümet olsun, bir kurumun yaşama hizmet eder nitelikte olduğunu nereden bileceğiz? Bunu, şu soruyu sorarak bulabiliriz: Bu kurumun amacı, o kuruma dahil olan ve faaliyetlerinden etkilenen insanların ihtiyaçlarını karşılamak ve yaşamlarını zenginleştirmek midir?”
.
"Asla insanlara üzerinizde, sizi boyun eğmeye ya da başkaldırıya yöneltecek gücü kullanma iznini vermeyin. Boyun eğmeniz de başkaldırmanız da o kişiye sizin üzerinde güç verir. Gerçekten özgür olduğunuzda, yaşamınızın her anında neyi seçiyorsanız onu yapabileceğinizin farkındao lursunuz. Size hiç kimse hiçbir şey yaptıramaz.”

Bu kitapçıkta dünyanızda bir fark yaratmanın yolu hakkında Marshall Rosenberg’in düşünce ve yaklaşımlarını bulacaksınız. Kitapçık Marshall Rosenberg’in bir atölyesinin dökümünden oluşuyor. 

INS-Kitapciklar-MR-5.jpg

Pratik Maneviyat, Marshall Rosenberg

İnsanların, Şiddetsiz İletişim’in temelinde maneviyatın yattığını görmelerini ve bu sürecin mekaniğini öğrenirken bu bilgiyi akılda tutmalarını önemli buluyorum. Gerçekten manevi bir pratik bu; ben de bunun bir yaşam biçimi olduğunu göstermeye çalışıyorum.

Dünyada konforlu bir şekilde oturup da "Ama ben dünyaya yardım ediyorum, salt benden akan enerji toplumsal dönüşüme yol açacak” dememize izin veren her türlü maneviyat beni çok endişelendiriyor. İnsanları enerji yaymanın güzel imgesiyle öylece oturmaya değil de ilerlemeye ve dünyayı dönüştürmeye teşvik eden bir maneviyata daha çok güveniyorum. İnsanların dışarı çıkıp birşeyler yaparak o enerjiyi eylemlerine yansıttıklarını görmek istiyorum. Bu, senin yaptığın birşeydir, pratik bir maneviyattır.
.
Bu kitapçıkta, Şiddetsiz İletişim’in manevi temelleri üzerine Marshall Rosenberg’in düşünce ve yaklaşımlarını bulacaksınız. Kitapçık bir soru-cevap oturumunda Marshall’ın verdiği yanıtlardan oluşuyor.

INS-Kitapciklar-MR-3.jpg

Şefkatle Öğretmek, Marshall Rosenberg

"Eğitim, bize –tıpkı bana öğrettiği gibi- insanların ne olduklarını düşünerek onları insanlıktan çıkarmayı öğretir. Bu yüzden, insanların güzellikleriyle bağlantıda kalmama yardımcı olan bu diğer dili geliştirmek için çok çalışıyorum.”

"Onay tehlikeli birşey. Onay almanıza gerek yok. İhtiyaçları isteklerden ayrı tutmak istiyoruz. Birinden yaptığımız şeyi onaylamasını isteyebiliriz, ancak onayla minnettarlığı asla karıştırmamamızı öneririm.”
.
"Öğrenme, zorlayıcı taktiklerle motive edilemeyecek kadar kıymetlidir. Şiddetsiz İletişim; hayata saygıyla, kendimizin ve başkalarının esenliğine daha iyi katkıda bulunmak için yeni beceriler kazanma arzusuyla motive edilen öğrenmeyle ilgilenir.”

Bu kitapçıkta öğrencilerle öğretmenlerin karşılıklı anlayış içinde başarıya ulaşmalarının yolu üzerine Marshall Rosenberg’in düşünce ve yaklaşımlarını bulacaksınız. Kitapçıktaki metin Marshall Rosenberg’in 1999 yılında San Diego’da Montessori Eğitimi Ulusal Konferansı’na sunduğu tanıtımdan alındı.

INS-Kitapciklar-MR-1.jpg

Kızgınlık, Suçluluk, Utanç, Liv Larsson

Kimin haklı kimin haksız olduğu yerine iç kargaşadan özgürleşmek
"Hiçbir zaman utanç, suçluluk, mecburiyet, görev nedeniyle bir şey yapma. Bir şey yapacaksan aynı bir çocuğun ördek beslerken yaptığı gibi gönülden yap.” Marshall Rosenberg’in bu sözü Şiddetsiz İletişim çalışmalarında sık sık tekrarlanan sözlerinden biri. Liv Larsson Kızgınlık, Suçluluk ve Utanç’da işte bizim gönülden vermekle ilgili kapılarımızı açacak anahtarları sunuyor. Bu kitap kızgınlığı ve onun ardındaki utanç ve suçluluk duygularımızı utanmadan ve suçluluk duymadan nasıl kabul edip ihtiyaçların güzelliğine dönüştürebileceğimize ilişkin ilhamla dolu. ”

Kitabın önsözünde CNVC Sertifikalı Şiddetsiz İletişim ve Sertifikasyon Eğitmeni Vivet Alevi şöyle diyor: "İnsanların utandırılarak, birileri tarafından aklının başına getirilmesi gereken kötü, nankör, nefsine hakim olamayan günahkarlar olabileceğine inandırıldık. Birilerine "haddi bildirilmeli”dir, o başına hak ettiği gelen biri’dir. O nedenle; "tövbe etmeli”dir. Birilerinin de bizim hakkımızda böyle düşünmemesi için şekilden şekile girebilir, utançtan yerin dibine geçebilir, haklı olduğumuzu ispat etmek, suçsuz olduğumuzu kanıtlamak için bin dereden su getirebiliriz. Ne kadar sık "vallahi billahi” diye inançlı inançsız yemin etmişizdir. Elalem fark etmesin diye, kendimizi gizlemiş ve bunların normal olduğuna inanmışızdır. Böyle olduğuna inandığımız insanlara, bu bizsek; kendimize kızmak en normal haldir. Bunun şiddet olduğunu düşünmek aklımıza bile gelmez.”

ksuliv.jpg

Kibar Olma Gerçek Ol, Kelly Bryson

Kendimize olan tutkumuzla başkasına olan şefkatimizi dengelemek

“Aman sorun çıkmasın”, “Aman kalbi kırılmasın”, “Ayıp olmasın”, “Kabalık etmeyeyim”  diyerek kendi ihtiyaçlarınızdan vazgeçtiğiniz oluyor mu? Bu kitap tam da bu hallerimizle nasıl baş edebileceğimizi anlatıyor. Marshall Rosenberg’in kurucusu olduğu Şiddetsiz İletişim yöntemini ilk öğrenen ve paylaşanlardan biri olan Kelly Bryson, bu kitabında başkalarına olan şefkatimizin kendimize olan şefkatimizi de koruyarak nasıl mümkün olabileceğini araştırıyor. Son derece oyuncu bir dili olan KellyBryson sevgililikten, sıcak çatışma ortamlarına dek her alanda kendimizi dürüstlükle ifade edebilmenin araçları sunuluyor. Okuyan pek çok kişi kitabı bitirdiğinde başkalarını empatiyle dinlemek kadar kendini dürüstlükle ifade etme cesaretlerinin de arttığını söylüyorlar.

Marshall Rosenberg, kitabın önsözünde şöyle diyor:

“Çatışma korkusuyla kendimizi “kibar insan maskesi” ardında saklamaya devam ettiğimiz sürece, hiçbirimiz ne kadar özel olduğumuzu fark edemeyiz. Bu kitapta aktarılan Şiddetsiz İletişim ilkeleri ve becerileri, bu korkuyu yenmemize; kutsal bir insan olmanın özünde yatan anlaşılması güç, gizli ve önemli sebebi deneyimlemeye başlamamıza yardımcı olabilir. Bu gerçek kutsallığı ne kadar çok benimsersek, hepimizin faydasına olacak bir şefkat kültürü yaratmaya da o kadar çok katkıda bulunabiliriz.”

kibarolma.jpg

Saygılı Anne Baba, Saygılı Çocuk, Sura Hart, Victoria Kindle Hodson

Saygılı Anne-Baba, Saygılı Çocuk, anne-babalara günü kurtarmaktan öteye gitmeyen disiplin tekniklerinin yerine karşılıklı saygıyı, duygusal güvenliği ve olumlu, açık iletişimi temel alan bir aile ortamı oluşturmanın yolunu gösteriyor.

Şiddetsiz İletişim© yaklaşımını temel alan bu kitapta, yazarların 50 yıla yaklaşan ebeveyn eğitimi ve öğretmenlik deneyimleri ışığında pratik bilgilere, aile etkinliklerine ve yaşamdan hikâyelere yer veriliyor. Saygılı Anne-Baba, Saygılı Çocuk, besleyici ilişkileri keşfetme ve sevgi dolu bir yuva yaratma becerinizi geliştirmek için 7 Temel Anahtar sunuyor. 

“Çocuklarımızın canlı zihinlerini ve yüreklerini besleyecek bağlantıları kurmak ve karşılıklı saygı ile özene dayanan doğal ve dönüşümcü bir rehberlikten yararlanmak için, bu kitabı ebeveynlere, eğitmenlere ve çocuklarla ilgilenen tüm yetişkinlere öneriyorum.”

Vivet Alevi-CNVC Sertifikalı Şiddetsiz İletişim Eğitmeni ve Şiddetsiz İletişim Derneği Kurucu Başkanı

saygılıannebaba.jpg

Şefkatli Sınıf, Sura Hart, Victoria Kindle Hodson

Sınıf öğretmenleri, okul yöneticileri, ebeveynler ve çocuklarla çalışan herkes için… Şefkatli Sınıf: İlişki Temelli Öğretmenlik ve Öğrenme, eğitimciler için uzun zamandır beklenen bir el kitabı! Eğitimde 45 yıllık deneyime sahip iki öğretmen; beyin araştırmalarında çığır açan buluşları, onaylanmış bir iletişim süreciyle birleştirip net bir sonuca varıyor; şefkatin olduğu yerde öğrenme de gelişir. Alıştırmalar, etkinlikler, şemalar, kartlar ve diğer materyaller, öğretmen günlük, haftalık veya yıllık ders planlarını kolay ve hızlıca hazırlamalarını sağlar.

Sura Hart ve Victoria Kindle Hodson’un yazdığı, Bediz Gürel tarafından çevrilen bu kitap, duygusal güvenli öğrenme ortamları yaratmak için pratik bir rehberdir. Sınıfta kullanılan ilkelerin aynıları, bütün okul topluluğunda uygulanabilir ve böylelikle okul topluluğu yaşamın tüm alanlarında sorumluluk sahibi, verimli ve şefkatle yaşayan bir öğrenme topluluğuna dönüşebilir.

sefkatlisinif.jpeg

Zürafa Dili Okulu, A. Sezer Aksoy

Psikoterapist Marshall Rosenberg’in Barış Dili – Şiddetsiz İletişim yöntemini öğrencilere keyifli, eğlenceli bir şekilde aktarmak amacıyla diyalogların ağırlıkta olduğu, gerçek yaşam örnekleri üzerinden “yaşayarak öğrenme” yöntemi kullanılarak kurgulandı.

 

"Türkiye’de yazılan “Barış Dili” temalı ilk Türkçe çocuk kitabı olan ‘Zürafa Dili Okulu’,  ilk okul öğretmenleri, öğrencileri ve ailelerini de kapsayacak şekilde toplumsal bir değişime hizmet etme niyetini taşımaktadır."

Sezer Aksoy ZÜRAFA DİLİ OKULU

 “Zorunda olmadan, içimden gelen şeyleri yapabileceğim bir yer var mıdır?”

Efe, hiç farkında olmadan öyle önemli bir soru sormuştu ki… Bu soruyla sihirli bir dünyanın kapısını aralayacağını nereden bilebilirdi? Sence Efe’yi nasıl bir serüven bekliyor? Acaba içinden gelen şeyleri yapabileceği o yeri bulabilecek mi? Peki, orası senin de gidebileceğin bir yer olabilir mi?

 

Hadi gel, bizimle yola çık! Zorunluluklardan çok uzağa, Barış Adası’na, Zürafa Dili Okulu’na uçuyoruz!

zurafa-dili-okulu-a9d4-9.jpg

Benliğinizin Yoldaşlığı, Sarah Peyton

Sarah Peyton, sertifikalı bir Şiddetsiz İletişim eğitmeni ve deneyimli bir Aile Dizimi uygulayıcısıdır. Bu kavramlar size tanıdık geliyorsa, elinizdeki kitabın nasıl derin ve iyileştirici bir şifadan söz ettiğini tahmin edersiniz. Onları henüz duymadıysanız, daha da heyecan verici; kendimizle ve çevremizdeki insanlarla konuştuğumuz dili değiştirmenin ne büyülü bir etki yarattığına ilk kez tanık olacaksınız. İnsanın şifa için ihtiyaç duyduğu her şeye (beynimiz ve bedenimizin gerçek potansiyeli) aslında sahip olduğunu birçok kez duydunuz. Bu kitap nörobiyoloji araştırmaları ve sinir sistemiyle ilgili güncel bilgiler ışığında size nelere sahip olduğunuzu ve bunları nasıl kullanabileceğinizi daha yakından gösterecek. Her bölümün sonundaki rehberli meditasyon ve alıştırmalar ise öğrendiklerinizi hemen uygulamak ve değişimi görmek için harika birer fırsat.

¨Beyninizi, içsesinizi dönüştürmek üzere benimle bir öğrenme yolculuğuna davet etmek için bir araya getirebildiğim en iyi sözcükleri okuyorsunuz. Bu şifalı yolculuk bedenle bağlantı kurmayı, beyin hakkında bilgilenmeyi ve eştitreşimli dili öğrenmeyi içerecek. Eştitreşimli dil insanlara anlaşılıyor olma hissi veren dildir. Hissi bir tonu vardır; ilişkiler, paylaşılan anılar, tanıma ve kabule ilişkindir. Bu tarz bir dil duyguları, hayalleri, özlemleri ve ihtiyaçları merak etmeyi ve onları adlandırmayı, bedensel duyumlar, canlı metaforları, görsel imgelemeleri ve şiirselliği içerir.¨

sarahpeyton.jpg

Aramızdaki Kırgınlığı Aşmak, Marshall Rosenberg

(Ödün Vermeden Uzlaşmak ve Esenliğe Kavuşmak)

Aramızdaki kırgınlığı aşmak, Şiddetsiz İletişim yardımıyla çatışmaları anlayabilmek ve çözebilmek, eski yaraları iyileştirebilmek ve doyurucu ilişkiler geliştirebilmek için ihtiyacımız olan becerileri kazanmak; yani kurduğumuz ilişkilerin niteliğini düzeltmeye odaklanmış bir kitapçıktır. Bu kitapçıkta, ister evde, ister işyerinde, ister okulda ya da sosyal ortamda olsun, çatışmalı ilişkileriniz söz konusu olduğunda barışmak veya esenliğe kavuşmak için atabileceğiniz adımları bulacaksınız.

Anlaşabiliriz!, Marshall Rosenberg

(Çatışmaları Barışçıl ve Güçlü Bir Şekilde Çözmek)

Pek çoğumuz ne hissettiğimizi ya da neye ihtiyaç duyduğumuzu ifade etmemizi sağlayacak bir sözlükten yoksunuz. Bu da bize acımızın "nedeni" olarak başkasını göstermemize neden oluyor. İnsanlar duygularına ve ihtiyaçlarına değer verildiğini –ve duyulduklarını- hissettiklerinde, bu hemen gerginliğin ve düşmanlığın azalmasına, barışçıl bir çözüme kapı açılmasına yardım edecektir. Şiddetsiz İletişim, çatışmaların gerisindeki karşılanmamış ihtiyaçlara odaklanarak, içten işbirliğine ilişkin ilham verir.

 

İster profesyonel bir arabulucu olun, ister eşinizle, çocuğunuz ya da arkadaşlarınızla olan bir çatışmayı çözmeye istekli olun Şiddetsiz İletişim, konunun kalbine inmenizi sağlayacak pratik ve kullanılabilir teknikler önerir.

 

Bütün savaşların ve trajedilerin kaynağı cehalettir. Şiddetsiz İletişim ile bunun önüne geçebiliriz.

Öfkenin Şaşırtıcı Amacı, Marshall Rosenberg

(Öfke Yönetiminin Ötesi, Öfkenin İçindeki Armağanı Bulmak)

 

Öfkeniz size ne anlatıyor? Öfkenin içindeki armağanı bulmak...

Bu kitapçık, öfke hakkında şu dört anahtar gerçeği daha çok fark etmenize yardım edecektir:

  • İnsanlar ya da olaylar öfkenizi harekete geçirebilir, ama öfkelenmenizin nedeni sizin kendi yargılarınızdır.

  • Başkalarını "hatalı" olarak yargılamanız, karşılanmamış ihtiyaçlarınız ile bağlantı kurmanızı engeller.

  • İhtiyaçlarınızı açık hale getirmeniz, herkesi memnun eden çözümler bulmanıza yardım edecektir.

  • İhtiyaçlarınızı karşılamaya odaklanmış stratejiler geliştirmek, öfkeyi olumlu hareketlere dönüştürecektir.

Gönülden Ana Baba Olmak, Inbal Kashtan

(Şefkatin, Bağ Kurmanın ve Seçimin Armağanlarını Paylaşmak)

Şefkatin, bağ kurmanın ve seçimin armağanlarını paylaşmak aile hayatımızın gündelik ve yıpratıcı gerçekleri karşısında çocuk yetiştirme tarzımızı dönüştürmek, oldukça büyük bir çabayı gerektirebilir. Ancak bu dönüşümün gerçekleşmesi, aile fertleri arasında bağların derinleşmesi ve güven anlamına gelir. Aile yaşamına katkısının ötesinde ana-babaların derinden bağ kurarak çocuk yetiştirmesi, toplumumuzu herkesin ihtiyaçlarının önemsendiği, barışın çocuklarımız için ve belki gelecek kuşaklar için gerçek olacak bir dünyaya doğru götürebilir. Bu, insanlar ancak şefkat (gönül) dilini konuşmayı öğrendiklerinde gerçekleşecek bir şeydir.

bottom of page